Stadsfiguur 2007 introductie

Ook dit jaar organiseren Het Nieuwsblad en radio Be One de verkiezing van DE STADSFIGUUR. In 2007 gaan we op zoek naar de vrouw die het levende symbool van de stad is. Er worden 9 “straffe madammen” gezocht, één in elk van deze steden: Aalst, Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven en Oostende.

Een “straffe madam” is een uitzonderlijk sterke vrouw, met stijl en persoonlijkheid die haar stad in d’r hart draagt. Een “straffe madam” dwingt respect af voor wat ze al verwezenlijkt heeft, ze doet monden open vallen voor wat ze doet. Ze heeft een opvallend doorzettingsvermogen in wat ze verwezenlijkt. Ze straalt spontaniteit, levenslust en charme uit. Ze is sociaal en voor velen aanspreekbaar. Ze hoeft helemaal niet sexy of babe-achtig zijn, ze heeft niet noodzakelijk een ,,ideaal’’ figuur.

Wat ze in elk geval wel heeft is een joie de vivre die ze positief overbrengt. Haar stadsgenoten zijn fier dat ze in de stad woont.

Omwille van de parlementsverkiezingen (10 juni), komen politica’s niet in aanmerking voor een nominatie in deze “straffe madammen”-verkiezing. De verkiezing van de 9 straffe madammen wordt gevolgd door Het Nieuwsblad (elke zaterdag) en radio Be One (elke dag in het stadsnieuws).

De stadsfiguur 2007 krijgt ook dit jaar weer een stadsfiguurtrofee. De Limburgse koperkunstenaar BOUD CEYSENS ontwierp en creëerde die. Ceysens is één van de weinige bronsgieters in Vlaanderen.

De omschrijving van waar "een straffe madam" voor staat, inspireerde hem tot het gieten van een geelkoperen beeldje dat trots en zelfbewustzijn uitstraalt. De trofee krijgt later nog een koperen plaatje met daarop de naam van de stad en van de straffe madam.